Ljuddämpande Gardiner

Ekon skapar dålig akustik på många arbetsplatser och hem. Vi inreder minimalistiskt med öppna planlösningar, högt i tak, stora fönster och hårda golv, som alla skapar ekon. Ekon som då irriterar, tröttar ut och stressar oss! Som tur är kan vi förbättra det akustiska inomhusklimatet på flera sätt. Textilier och ljudabsorberande gardiner är en bra början.

Hur får man en bra akustisk balans eller går det?

 

Det kan vara svårt att veta på förhand hur mycket som krävs för att bryta upp de släta ytorna och få ner ljudet till en behaglig nivå.

Gardiner är ett bra val för att dämpa ljudet, men de klarar inte jobbet på egen hand. Ojämna texturerade ytor som gör att ljudet inte kan studsa fritt mellan hårda ytor är lösningen. En kombination av mattor, gardiner, stoppade möbler – till och med kuddar och filtar, bidrar till en förbättrad rumsakustik.

Det finns flera möjligheter, och det kan vara nödvändigt att kombinera flera av dem:

– Olika typer av gardiner

– Böcker och prydnadssaker i inredningen

– Ljudabsorbenter i taket

– Stora ljudabsorberande tavlor

– Akustikgolv

– Räfflade träpaneler

  Vilka gardiner är ljuddämpande?

 

Hos oss hittar du ljuddämpande gardiner i våra kollektioner med gardinlängder, Duette® gardiner samt lamellgardiner. Gemensamt för våra ljuddämpande gardiner är att de har uppmätta akustikvärden.

I vår lamellkollektion finns vävar som absorberar 60% av ljudet. Sedna och Riff hjälper alltså båda till att förbättra akustiken i ett rum.

Vi har tjocka ljuddämpande gardiner, men också tunnare alternativ. I kollektionen finns gardiner som absorberar hela 85% av ljudet, vilket uppnår ljudklass B.

– Gardinlängder

Duette® gardiner

– Lamellgardiner

 

Placera ljuddämpare på rätt plats

 

Först behöver man veta varför man får dålig akustik. Ljudets frekvenser rör sig både horisontellt och vertikalt. Dålig akustik uppstår när ljudets riktning inte avbryts utan får fortsätta studsa på både väggar, tak och golv. Ljudets vibrationer blir då hängande i luften och bildar ekon som kan göra det svårt att föra ett samtal.

När akustiken ska förbättras måste man arbeta för att bryta ljudets riktning. Här spelar i synnerhet placeringen av möbler och fönster in. Att undvika stora och tomma ytor hjälper till att få bra akustik. Om rummet endast har gardiner i den ena änden och en tom, slät yta i den andra, kommer det inte att vara tillräckligt för att förhindra ekon. Ljuddämpare, oavsett sort måste finnas jämt fördelade i rummet.